Krabi 2008


Desember 2011. Juletur og dykketur mot Hin Daeng og Hin Muang. Reiste med Scuba Cat og deres Scuba Cat adventure. Alle båter blir jo små samenlignet med Emperor Elite. Koselig intim båt. Vi var 8 dykkere. Stort sett litt dårlig sikt i vannet. Dette var mest på grunn av plankton. Vi så ingen store fisk, men mange små. Har ikke reist denne ruta siden 1998. Så det var på tide med noen annet enn Similan. Vi så mange hummer denne gangen. Fikk også med oss en sjøkneler, cuttelfish og noen murener. Hin Daeng og Muang er fine steder og mulighet for knalldykk. Vi fikk 2 dykk om dagen med nitrox, og sikkerheten ombord var utmerket. Drives av et engelsk firma.

 

Februar 2010. Fikk lyst på en liveaboard tur igjen. Mest lyst til å reise til Richelieu Rock og Koh Bon. Reiste med en båt som het Sea of Fantasy 3 og et tysk dykkesenter, som heter Eden Divers. Jeg lot meg friste av free nitrox. Sikkerheten rundt det var ikke helt bra. Vi hadde ikke anledning til å sjekke blandingen selv og måleren var ikke helt ok. Båten var ikke stor og det var mange på båten. Det ble ikke noe hvalhai denne gangen, men masse manta rokker, samt blekksprut og barracudaer. Byen Patong hadde vokst videre. Det var nå bygd en ny gate lenger ut, bak Jungceylon. Denne er nå bygd som en gjennomkjøringsvei. Jungceylon var blitt ennå større. Sjekket prisene på solbriller. De kostet bortimot dobbelt av hva de koster i Norge. Selv etter jeg fikk rabatt. Dykkerutstyr koster 10 % mer enn i Norge etter rabatt. Her skal turister lures. Hard Rock cafe hadde også blitt åpnet.

Desember 2008.Etter å ikke ha bodd i Patong på flere år oppdaget jeg nå hvor mye byen har vokst. På mange måter positivt. Den tvilsomme delen (Bangla road) er blitt mindre dominerende. Ellers var det lite turister, noen som gjorde at selgere, skreddere, massage damer var veldig plagsomme. Var på en 3d/2netters tur til Similan med South Siam Divers. Dessverre ingen manta ved Koh Bon. Litt tidlig i sesongen. Men vi så hvitetip på et par dykk. Denne gangen husket jeg å ta med yoke. Maten var ikke så god og variert som sist. Sikten var stort sett bra over alt.

Januar 2007. Nå har det vært 4 år siden jeg har vært her sist. Bor igjen på Kata Beach, da jeg synes det er litt roligere her. Kata beach har vokst ganske mye, men det er ingenting sammenlignet med Patong. Den byen var bare blit enorm. Kjente meg nesten ikke igjen. Tok først noen dagsturer med Marina Divers til Anemone reef og de andre lokale dykkestedene. Sikten her var ikke god. I følge de jeg dykket med hadde sikten uka før vært mye bedre. Booket så en tur til Similan. Denne turen var med Pro Divers. Reiste med hurtigbåt fra Taplamu til Similan. Vel fremme dykket vi fra en lokal båt. Den var meget gammel og slitt. Dykklederne var derimot flinke og det var rimelig god sikkerhet rundt dykkingen. Vi så ikke noe stor fisk, men sikten her var fantastisk. Et par dager senere do jeg på liveaboard til Similan og Surin. Målet mitt var Richelieu rock og muligheten for å se hvalhai. Reiste igjen med speedbåt fra Taplamu til Similan. South Siam Divers var dykkesenteret som hadde disse turene. Vel fremme ved Similan ble vi losjert på en ganske stor båt. Faktisk den største dykkebåten jeg noen sinne har vært på. Vi hadde noen dykk på Similan før vi tok retning mot Surin øyene. Førte stopp var Koh Bon. Her var vi lovet å se stor fisk og det så vi. Sikten var litt dårlig på grunn av plankton, og det var også grunnen til at det var Manta rokker her. De kom svømmende mot oss gang på gang. Usikkert hvor mange de var, men vi så opptil 3 på en gang. Vi dro så videre til Richelieu rock. Sikten her var det samme, men ikke noe stort å se. Men dykkestedet var fantastisk. Vi dro så til Koh Tachai. Mye plankton her også og mye strøm. Ble for det meste liggende i le og se på fiskelivet. Da plutselig kom det en hvalhai svømmende mot oss. Den svømte en gang imellom oss, før den tok en tur ut og igjen kom mot oss. Fantastisk. Det jeg kan si om turen var at båten var veldig stor og fin. Maten var også glimrende, det jeg synes var litt negativt var sikkerheten. Noen ganger tror jeg at jeg var den eneste som tok sikkerhetsstopp, og det inkluderer divemasteren. Hadde ikke yoke med meg, da man vanligvis får låne dette på båten. Her måtte jeg betale leie. Leieprisen var det samme som for komplett ventil. Synes det var litt i overkant for å si det mildt. Kunne ha kjøpt en for mindre enn jeg betalte i leie.

Januar 2003. Etter å ikke ha vært her siden 1998 valgte jeg denne gangen å bo på Kata beach. Her var det flere dykkesentere å velge imellom. Av forskjellige grunner havnet jeg hos Marina Divers. En av grunnene var at dette lå bare 50 meter fra mitt hotell. De hadde også en katamaran som gjorde det mulig å dra til Similian Islands på dagsturer. Å dykke på Similan var hovedhensikten min med å reise hit. Jeg hadde noen dykk på de lokale stedene også, men Similan var klart de beste stedene. Hadde igjen et skuffende dykk på Racha Yai, men hadde noen glimrende dykk ved Phi Phi Ley. Spesielt ved Koh Bida Nai og Koh Bida Nok. På Similan Islands hadde vi dykk på Rocky Point, Barracuda point, Shark fin reef, Boulder city og selvfølgelig Elephant head (Hin Pusa). Sikten her var utmerket og det var stor variasjon i vegetasjon og fiskeliv. Jeg så ingen hai her, når jeg ser bort ifra en liten hvitetip som sov under en korall, men noen i en anne gruppe så en stor hvitetip i det fjerne. Videofotografen greide å filme den , takket være en god zoom. Båten var utmerket, men kunne være litt trang når vi var mere en 12 dykkere. Noen dager hadde vi litt grov sjø. De med tendens til sjøsyke hadde det ikke bra da. Jeg reiste med den store båten til Koh Bida Nok. Dette var et av de bedre dykkene og vi hadde masse av plass. Katamaranen

Katamaranen tok turen på 3 timer (se bilde)

Januar 1998. Dykket med South East Asia divers. Dykklederne var stort sett flinke, men en av dem hadde litt dårlig tid. De hadde en stor fin båt (bilde) som var spesialbygd for dykking. De holdet til på strandveien i Patong. Dagsturene inkluderer lunch og drikke. De serverer en god gryterett med ris. Det var også en stor kjøler full av mineralvann og vann som man kunne forsyne seg fra.
Dykkerutstyr er billig å kjøpe på Phuket. Det er også rimeligere å ta kurs her. Patong er rimeligere enn Phi Phi når det gjelder kurs og dykketurer.

Vi reiste ut til plasser som Racha Noi, Racha Yai, King Cruiser, Shark point, Anemone reef og Phi Phi. Bildet av haien er tatt på Shark point. Dykkene på Racha Noi synes jeg var det mest uinteressange. På Racha Yai så vi derimot bluespot stingray, blekksprut, havorm og murener. Lionfish og vanlige korallfisker som anglerfish, triggerfish, butterflyfish så vi på alle dykk. Shark point var et fint sted å dykke, men man føler seg ikke akkurat ensom her. De krydde av dykkere i vannet, men det gjør ikke stedet mindre interessant. Dette er et sted man absolutt bør dykke. Vi så på alle dykk flere leopard haier som lå rundt på bunnen. Den som er avbildet svømte rett i mot meg og bildet ble tatt med Nikonos 5 med 28 mm. Haien var ikke mere enn 50 cm fra meg før den dreide av.Et annet fint dykk var King Cruiser. Her var det store stimer med småfisk. Vi kunne også se barracuda som jaget inne i stimene. Inne i vraket kunne vi se en grouper som var over 1,5 meter lang. Det var stor tetthet med dykkere her også. På Phi Phi kunne vi se en skilpadde samt leopardhai. Sikte ved Racha Noi var nok ikke bedre enn 5 meter, men på de andre stedene var sikten 30 til 50 meter.
South East Asia Divers har på sin hjemmeside priser og beskrivelse av dykkestedene.