Kuta beach

 

Bali hadde mye å by på. Bodde i Kuta. Hvis du er glad i pågående selgere er dette stedet for deg. Det var flere dykkeoperatører å velge mellom. Felles for de fleste er at utstyret de leide ut var enkle modeller og slitte. Snakket med dykkere som hadde vært der før. De hadde alle med eget utstyr. Jeg vil ellers anbefale "The dive sites of" bøkene. I boka om Indonesia er det dårlige leieutstyret på Bali omtalt.
Det er relativt dyrt å dykke på Bali. Noe av grunnen er at man har relativ lang reise fra syd til dykkestedene nord på øya. Skal man dykke mye vil jeg anbefale å bosette seg enten i Lovinia eller Tulamben. Her bor man ved/nær fine dykkesteder og de etablerte dykkeoperatørene her er blant de beste. Spesielt nevne Spice divers.

Jeg dykket med Bali View Divers. De er litt vanskelig å finne i Kuta, men de ligger i Kuta Center. Det er stor prisforskjell mellom operatørene, men de var blant de rimeligste. En tur til Menjangan (2 dykk) kostet 75 $ hos dem De dyreste tok mere enn 100 $.

Jimbaran

 

Jeg hadde tur til Tulamben og Menjangan. Tulamben er et dykk på et krigsskip fra WW2. Det ligger rett ut fra stranden. Det er en mengde med fisk her, men ikke i slike store mengder som på dykk i Thailand. Fiskene i Bali er derimot mye større og er mere vant til mennesker. De kommer helt nært til dykkere. De er nok vant til å bli matet. Det mest eksotiske vi så her var Blue-spotted stingrays. Vraket et fint å dykke igjennom med mange fine foto motiver. Det er som regel store bølger på stranden og det kan derfor være vanskelig å komme ut og inn fra dykk. Det er derfor en rekke med "hjelpere" på stranden. De bærer utstyret fra bilen til stranden og hjelper deg å holde balansen på vei til og fra dykket. Meget behagelig.

Menjangan er en øy på nordsiden av øya og et naturreservat. Når man ankommer dette stedet vil man bli møt av bærer som bærer utstyret til båten. det er ikke tillatt å bruke egen båt her. Båtene er kjørt av folk som er ansatte i reservatet. De er litt smale og ligner mest på longtailbåtene fra Thailand. Det var dårlig sikt når jeg dykket der. Grunnen var plankton i vannet. Det fine med det var at vi fikk se Manta ray. De "fløy" forbi oss med munnen åpen. De lå dypt, ca 40 meter. Den største var på ca. 4 meter.