Fullstendig klar over at Borneo ligger i Malaysia, men synes teksten blir mer riktig ved å bruke begge navnene. Turen startet i Malaysia og Kuala Lumpur. Populært kalt KL. Vi reiste rett opp i fjellet til Cameron Highlands. Stedsnavnet kom fra den britiske inspektøren William Cameron som kom hit i 1885. Det er stort sett kjørlig her og fuktig. Mest som en kald høst i Norge.

Herfra dro vi med 4 hjuls drevne biler opp i fjellet. Vi stoppet høyt oppe og ruslet ned til 2000 meter hvor bilene ventet på oss igjen. Her var det mest å se for den som hadde interesse av trær og blomster. På turen tilbake til hotellet var vi innom en av mange sommerfugl farmer. Det var mer for meg.

Så dro vi til KL. Var på rundtur i byen og jeg stoppet (selvfølgelig) i akvariet. Siden jeg ikke skulle dykke i ferien måtte jeg jo allikevel se noe fisk. Fine akvarier hvor man gikk i tunnel under fiskene og haiene. På kvelde var vi i et kultursenter hvor vi fikk se og høre Malaysisk dans og sang. Stort sett var det også relativt dyrt her. Mest som norske priser. Men man kunne finne billig mat i noen områder.

Vi hadde tid til en rask tur til Malakka. Her så vi det røde torg, Sankt Pauls kirke og markedet på Jonker Street. Tilbake i KL reise vi så til Borneo.

Vi ble innkvartert i Sepilok Nature Resort. En relativ enkel innkvartering i regnskogen. Standarden kunne vært bedre. I vertfall kunne badekaret vært rent. Litt standard som en godt brukt norsk hytte. Men den lå fint til ved et lite tjern. Merkelig nok ikke problemer med mygg. Vi brukte stedet som utgangspunkt for 2 turer i regnskogen. Først til Rainforest Discover Center. Her gikk vi mer enn 10 meter over bakken på gangbroer mellom trærne. Vi så noen fugler og et ekorn (svart), men de holdt god avstand fra oss. Men det var mange fugler å høre. Ikke tvil om at vi var i regnskogen.

Senere dro vi til Sepilok rehabiliteringssenter for orangutanger. Vi kom i tid for mating. Det var artig å se. Noen andre apekatter prøvde å stjele mat de også.
På turen videre stoppet bussen ved Gormantong, hvor vi tok en spasertur inne i den store grotten. Her bor det tusentalls med svaler, millioner med flaggermus og annet kryp. Vi gikk på en gangvei rundt i grotten, men bunnen bestod mest av millioner av kakkelakker, skolopendere, krabber og andre insekter. Det så mest ut som en scene fra Indiana Jones. Litt spennende for oss som gikk i sandaler. Vel, det var jo bare 2 av oss som tok hele turen.

Vi kjørte videre til Bilit ved Kinabatanganelva. Her ble vi hentet med båt over til Bilit Rainforest Lodge. Etter middag med underholdning (dans og sang) ble det tid for en nattsafari med båt. Det var høy vannstand, så vi så ingen krokodiller, men noen sovende apekatter og en ørn.
Neste var det tid for 2 båtturer og en fottur. Vi fikk se mange typer apekatter, isfugl, hegre og ørn.

Reisen gikk videre opp i høyden igjen. Først en stopp underveies for fiskemassasje ved Tagel Morolielven. Så tok vi en tur til hodejegere. Den største familien het Sabah og det heter også provinsen. Vi fikk se hvordan de levde og forklaring på hodeskallene (for å skremme andre stammer fra å stjele mat).

Så reise vi til Kinabalu National Park. Høyeste fjell her er 4095 meter, men vi tok en fottur i 1600 meters høyde. Mange orkidèarter og andre busker/planter. Skulle vært mange fugler her også, men vi fikk kommet nær en blå fluesnapper.
Vi avsluttet i Kota Kinabalu hvor vi bodde fint til ved havet. På den siste dagen reiste vi på øyhopping i Tunku Abdul Rahman marine park. Deilig å bade i sjøen her. På stranda kunne man leie disse merkelige dykkefarkostene for ikke dykkere. Se på bildene mine så forstår dere.

Fin avslutting på ferien. Eneste negative var vel egentlig maten. Den var grei, men stort sett det samme hele tiden. Man kalte det kinetisk mat, men den kan variere mer enn dette. Ingen kulinarisk tur med andre ord, men mange andre opplevelse.